Presenningar

Här har vi samlat tips och råd om hur man bäst får presenningen att hålla oavsett om man har en kraftig PVC eller en något lättare polyetenpresenning.

Skydda mot nötning

Hur skyddar man bäst sin nya presenning för att undvika att det går hål i den redan första säsongen?

Visa svaret Dölj svaret

Oavsett vilken typ av båtpresenning man har är det viktigt att man skyddar mot nötning. En lättare presenning rör sig mer än en tyngre PVC-presenning. För att undvika nötningsskador måste man vaddera allt som kommer i kontakt med presenningen, som till exempel ankarspel, lanternor, radarmast, fästen på täckställningarna och pulpitöglor med mera.

I vår butik säljer vi ett nötskydd som är tillverkat i slitstark, mjuk PVC och som sätts fast med buntband. Fördelen med nötningsskyddet är att det har lång livslängd, är lätt att sätta på och ta av och kan återanvändas år efter år men det fungerar precis lika bra med handduksremsor som surras fast, rörisolering eller att tejpa fast flera lager begagnade presenningsremsor som skydd.

Hur får jag min presenning att hålla så länge som möjligt?

Hur undviker man slagrevor i duken och öljetter som går sönder?

Visa svaret Dölj svaret

Komplettera med elastiska ankarstroppar och öka livslängden på presenningen. Rejält.

Ankarstropparna är ett nödvändigt tillbehör till alla polyetenpresenningar på marknaden om man vill att de ska hålla i många år. Fästs i öljetter eller öljettanvisningar och placeras på cirka 50-75 cm avstånd från varandra på presenningens långsidor. Fördelen är att man ökar livslängden på duken eftersom stropparna fungerar som ryckdämpare samtidigt som det blir lättare att surra fast presenningen ordentligt. En ordentligt surrad presenning som inte rör sig i vinden, ligger stilla på ett helt annat sätt och man minimierar därmed risken för slagrevor i duken.

Hur surrar jag fast min båtpresenning på rätt sätt?

Hänga dunkar i linor? Eller dra linorna under båten? Vad är bäst?

Visa svaret Dölj svaret

Förankrar man linan direkt i presenningen kommer den inom en kort tid att äta sig igenom duken alternativt trasa sönder öljetterna på grund av de kraftiga ryck som uppstår vid hård vind.

För att minimera ryck fäster man en elastisk ankarstropp i öljetterna eller öljettanvisningarna. I ankarstroppen binder man sedan fast linan. Eftersom en presenning alltid rör sig när det blåser, kommer ankarstropparna att fungera som ryckdämpare vilket gör att man skonar både presenning och öljetter.

Det är viktigt att man drar linorna under båten och fixerar dem så att presenningen inte kan röra sig. Hänger man bara dunkar rakt ner i linorna kommer presenningen att börja vandra och flaxa med nötningshål och slagrevor som följd. Dunkarna kan dessutom komma i svängning och skada skrov och stöttning.

Man får absolut inte förankra linorna i stöttor eller stag på båtbockar eller båtvaggor. Gör man det, är risken stor att presenningen sliter och drar undan stöttor och stag så att båten välter.

Det går däremot bra att fästa i båtvaggans bottenram eller i kölpallning.

Vad är presenningens gramvikt?

Visa svaret Dölj svaret

När vi talar om gramvikt per kvadratmeter, menar vi enbart vad själva duken väger. Det tycker vi är ärligast eftersom en färdigproducerad presenning med svetsar, kantband och öljetter väger betydligt mer.

Vi tror tyvärr att vi är ganska ensamma om det eftersom de flesta presenningstillverkare anger gramvikten för presenningens totala färdiga vikt. Ibland även inklusive emballage.

Vad är presenningens UV värde?

Hur länge håller den mot solljuset?

Visa svaret Dölj svaret

Det finns väldigt många olika typer och kvalitér av polyetenpresenningar vilket många gånger återspeglar sig på prissättningen. Vi kan därför bara svara för kvalitén på våra egna SuperTarp presenningar, inte någon annans.

SuperTarp Premium är tillverkad av 100 % ny polyeten.

SuperTarp presenningarna är garanterat UV-stabiliserade till 300KLU. Årsmedelvärdet i Sverige är 80KLU.

Det betyder att enligt specifikationen så ska en presenning i Sverige hålla i ungefär fyra år. Vår erfarenhet efter att ha sålt SuperTarp i mer än tio år, är att de håller mellan fyra till sju år beroende på hur många månader per år de varit uppsatta på täckställningen. Det här har inget att göra med hur väl du surrar fast din presenning utan det handlar om hur UV-strålarna bryter ner duken.

Polyetenpresenningarna är återvinningsbara. När de tjänat ut lämnar man dem till närmaste återvinningscentral.

En PVC presenning däremot har en livslängd på ca 15-20 år.

Har du frågor? Hör av dig till oss!

Ring oss gärna på telefon 08-80 29 80 eller maila oss på info@press-son.se. Du kan också kontakta oss via formuläret som dyker upp om du klickar på ”Kontakta oss”-knappen.